Zdrowie i uroda

„Niebezpieczne sery” – 5 powodów dlaczego warto zrezygnować z sera

18 czerwca 2021 3 minuty czytania Justyna Czajkowska

Wegańskie “sery” zyskują na popularności i stają się coraz łatwiej dostępne również w Krośnie. Powodem nie jest trend, moda, ale coraz większa świadomość i wiedza społeczeństwa.

Niebezpieczne Sery - dr N. Barnard

Poniżej tylko kilka najważniejszych powodów:

🧀 Kazeina może powodować migreny, reumatyzm i problemy z oddychaniem.
Koncentracja kazeiny (białko), nawet w przypadku serów niezawierających laktozy, jest wyższa niż w mleku. Niektórymi z objawów wywoływanych przez kazeinę są: problemy z oddychaniem, nasilenie reumatyzmu, migreny czy problemy skórne (np. wysypki, zaczerwienienia czy trądzik).

🧀 Zwiększone ryzyko nadciśnienia i chorób serca.
Wysoka zawartość soli, cholesterolu i tłuszczy nasyconych – wpływa niekorzystnie na ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowych. Zawartość soli w serze porównywana jest do zawartości soli w paczce chipsów. (O soli i jej zdrowszych zamiennikach pisaliśmy tutaj: https://bit.ly/2MtpoR7). Trwają również badania nad wpływem podwyższonego cholesterolu na ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

🧀 Naturalne i sztuczne hormony zwiększające ryzyko nowotworów.
Ser zawiera estrogen i inne chemiczne hormony obecne w ciele ciężarnej krowy. Mogą one zaburzać naturalny balans hormonalny, powodując choroby takie jak: bolesne bóle menstruacyjne, zwiększone ryzyko nowotworów hormonozależnych (min. piersi, jajników, prostaty, cewki moczowej). Mają one również wpływ na płodność i sprawność seksualną, a nawet rozwój gruczołów piersiowych u mężczyzn.

🧀 Możliwe uzależnienie od kazomorfiny.
Związek należący do grupy opioidów – kazomorfina, która powstaje z zawartej w serze kazeiny, ma działanie przypominające uzależniający i uspokajający wpływ opioidów np. morfiny, na organizm. Jej obecność w mleku tłumaczona jest jako naturalne wsparcie więzi dziecka z matką, które ma na celu zwiększenie szans na przetrwanie. Choć działanie uzależniające i uspokajające kazomorfiny jest znacznie słabsze niż morfiny, najprawdopodobniej ma wpływ na to, że trudno jest zrezygnować z tego produktu. Dla człowieka kazomorfina jest również często alergenem wywołującym wysypki i inne objawy skórne.

🧀 Koncentracja kalorii.
Podczas produkcji sera z mleka usuwana jest woda, dlatego po przetworzeniu mleka w ser, drastycznie wzrasta kaloryczność. Cieniutki plaster sera Królewskiego to ok. 50 kcal, 50- cio gramowy kawałek parmezanu – ok. 230 kcal.

Wszystkie te punkty dotyczą również serów “bez laktozy” pochodzących z mleka zwierzęcego, natomiast serki typu „light” czyli z obniżoną ilością tłuszczu zawierają zwiększoną ilość białek i cukrów (laktozy).

📚 Informacje w powyższym poście pochodzą z książki “Niebezpieczne sery” autorstwa dr Neal Barnard’a, książka ta została Bestsellerem New York Times.
Dr Neal Barnard, dzieli się w książce historiami pacjentów, dla których wykluczenie serów/nabiału z diety wywołało duży wpływ na ich zdrowie i samopoczucie. Dodam, że książka napisana bardzo przyjemnym i łatwym do zrozumienia językiem.