Dieta a dolegliwości pocovidowe
O jakich produktach warto pamiętać po przejściu wirusa i przy dolegliwościach pocovidowych
Przejściu Covid-19 często towarzyszą długotrwałe skutki, najczęściej problemy z oddychaniem czy przewlekłe uczucie zmęczenia.
Nawet po kilku miesiącach od przejścia Covid-19 ponad połowa pacjentów skarżyła się na:
– duszności i płytki oddech,
– uporczywy ból w klatce piersiowej,
– ciągłe uczucie zmęczenia,
– bóle stawów,
– bóle głowy,
inne objawy powodujące obniżoną jakość życia.
Najbardziej narażone na ciężkie przejście choroby oraz wystąpienie przewlekłych dolegliwości po przejściu wirusa, są osoby które borykają się z chorobą, której towarzyszy stan zapalny i zaburzenie układu immunologicznego.
Dla takich osób to infekcja wirusowa to jak “dolanie oliwy do ognia”.
Chorobami zwiększającymi ryzyko wystąpienia zespołu pocovidowego są:
– problemy krążeniowo-oddechowe
– nadciśnienie tętnicze
– cukrzyca
– otyłość.
Lekarze specjalizujący się w medycynie funkcjonalnej zapewniają, że tym co jemy możemy wesprzeć organizm w odnowie po przebyciu wirusa.
Celem włączenia poszczególnych witamin czy substancji odżywczych jest wygaszenie stanu zapalnego, który najprawdopodobniej jest powodem dolegliwości “pocovidowych” jak płytki oddech czy zmęczenie, a także wsparcie odnowy komórek.
Dieta, taka powinna być bogata w cynk, witaminy C i D, antyoksydanty – glutation i fitoskładniki pobudzające jego produkcję, prebiotyki i probiotyki.
Odbudowa odporności poprzez składniki odżywcze
Cynk – pierwiastek, który pełni w organizmie wiele funkcji, istotny min. dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, syntezy DNA, ekspresji genów czy gojenia ran.
Test, który polegał na włączeniu w leczenie grupy pacjentów z Covid-19 cynku, wykazał że grupa przyjmująca cynk szybciej wróciła do zdrowia niż grupa, której go nie podawano.
Roślinne źródła cynku to:
– nasiona roślin strączkowych (różne odmiany fasoli, soja, groch)
– orzechy (nerkowce, migdały, orzechy pinii)
– pestki i nasiona (nasiona konopii, pestki dyni, sezam, siemię)
– a także ryż, komosa ryżowa czy płatki owsiane i gorzka czekolada.
Narażone na niedobór mogą być osoby z mało urozmaiconą dietą oraz obniżonym apetytem, również osoby w starszym wieku czy z chorobami przebiegającymi z przewlekłym stanem zapalnym (zmniejsza wchłanialność cynku).
Witamina D – niski poziom tej witaminy może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Suplementacja jest konieczna dla osób, które nie mieszkają w bardzo słonecznym miejscu i nie spędzają dużej ilości czasu na słońcu z odkrytą skórą, bez użycia filtrów UV (które ze względu na zdrowie skóry należy stosować).
Na niski poziom witaminy D ma również wpływ zawartość herbicydów w spożywanych produktach, dlatego warto postawić na produkty ekologiczne.
Spożywczym źródłem witaminy D są grzyby, zwłaszcza te rosnące dziko, ponieważ wytwarzają witaminę D (D2) w ten sam sposób jak ludzie – przez ekspozycję na UV słoneczne.
Zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D z pożywienia jest niemal niemożliwe w związku z czym lekarze na całym świecie zalecają suplementację.
Kwercetyna – fitozwiązek o właściwościach antywirusowych, blokujących powstawanie infekcji i stanów zapalnych, a także blokujący powielanie się komórek objętych stanem zapalnym.
Jej właściwości do tej pory wykorzystywano w łagodzeniu min. astmy i alergii, a w czasie pandemii odkryto, że łagodzi również objawy w trakcie i po przejściu infekcji.
Jest bezpieczna i dostępna zarówno w formie pożywienia jak i suplementów.
Roślinne źródła kwercetyny to:
– cebula (zarówno czerwona, biała jak i szalotka),
– koper,
– zielona i żółta papryka,
– pomidory,
– brokuły i jarmuż,
– jabłka,
– owoce jagodowe (jagody, maliny i inne),
– kapary i szparagi.
Glutation – antyoksydant odgrywający szczególną rolę w organizmie, jego obecność powoduje wzrost ilości komórek oczyszczających organizm z uszkodzonych lub zbędnych komórek, którymi są na przykład wirusy.
Polecany między innymi przez Dr. Elizabeth Boham
Glutation zapobiega również zbyt silnej reakcji organizmu i nadmiernej produkcji cytokinów. Jest to bardzo istotne, ponieważ część dolegliwości w przebiegu i po przejściu wirusa są wynikiem nadmiernej reakcji układu immunologicznego, co powoduje stan zapalny i sprawia, że objawy się nasilają.
Dieta bogata w glutation lub jego prekursory – składniki pobudzające jego produkcję może zapobiec infekcji, złagodzić przebieg choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia.
Glutation dostępny jest w formie suplementu, ale znajduje się również w wielu powszechnie dostępnych warzywach i produktach pochodzenia roślinnego:
– brokułach (i innych warzywach z grupy krzyżowych: jarmużu, brukselce, kalafiorach),
– czosnku,
– szalotce,
– zielonej herbacie.
Idealnie powinny one pochodzić z gospodarstw ekologicznych, ponieważ stosowanie pestycydów (fludioksonil) zmniejsza zawartość tego cennego aminokwasu.
Probiotyki – dobroczynne dla mikroflory przewodu pokarmowego bakterie – Lactobacillus i Bifidobacterium. Powszechnie znane są ich działanie ochronne na przewód pokarmowy w trakcie i po antybiotykoterapii, ale ich dobroczynne właściwości to znacznie szersze spektrum.
Zaobserwowano ich skuteczność w przypadku wirusowych infekcji układu oddechowego.
Konkurują o dostęp do receptorów w komórkach przewodu pokarmowego z wirusem, przez co utrudniają im znacząco “zaatakowanie” organizmu.
Posiadają również właściwości neutralizujące wirusy i inne mikroorganizmy.
Do kupienia w aptece, ale obecne są również w fermentowanej żywności.
Źródłami probiotycznych bakterii są:
– jogurty,
– kapusta kiszona,
– miso,
– kombucha.
Ważne, aby produkty te spożywać również na surowo, podgrzewanie zabija bakterie. W dalszym ciągu są one wartościowe dla zdrowia, ale nie zawierają probiotyków. Warto w tym czasie zrezygnować z produktów zawierających cukier, który nie tylko zaburza naturalne środowisko w przewodzie pokarmowym, ale może również powodować stany zapalne.
Co najważniejsze dieta bogata w powyższe składniki to nie tylko sposób, aby szybciej pozbyć się objawów zespołu pocovidowego, to również wsparcie odporności na przyszłość i budowanie zdrowych zwyczajów żywieniowych, bo każdy z wymienionych produktów warto włączyć do diety na stałe.
Więcej można poczytać na:
https://healthyeating.sfgate.com/foods-containing-lactobacillus-bifidobacterium-3728.html
https://www.healthline.com/nutrition/zinc#what-it-is
https://www.news-medical.net/news/20210217/Probiotics-may-be-beneficial-in-COVID-19-treatment.aspx
Post-COVID Syndrome: A Functional Medicine Approach with Dr. Elizabeth Boham