Zamienniki soli
Często pytacie dlaczego i jak zredukować ilość soli, a jednocześnie nie tracić smaku potraw?
Chcemy dzielić się zdrowiem, dlatego zdecydowaliśmy się podzielić doświadczeniami z Krosno Wegańskie, aby umożliwić Wam nadanie Waszym ulubionym potrawom świetny smak.
Sól mniej, bo warto!
Nadmiar soli może powodować podwyższone ciśnienie, udary, choroby serca, a w konsekwencji nawet stany przedzawałowe. Sód zawarty w soli wiąże wodę , co sprawia że jest ona gromadzona w tkankach organizmu.
Dzienne zapotrzebowanie na sól szacuje się na ok. 500-2000 mg sodu co odpowiada maksymalnie 1 płaskiej łyżeczce soli.
Wydaje się dużo, prawda?
Tymczasem niewielu z nas ma świadomość, że sól zawarta jest w produktach gotowych, które kupujemy w sklepie (pieczywo, ser, przekąski). Dlatego przygotowując posiłki w domu, warto zwrócić uwagę aby soli użyć jak najmniej lub zastąpić w całości zdrowszymi alternatywami.
Naturalny zamiennik soli – miks ziołowy
Nasz ulubiony zamiennik soli w Krosno Wegańskie to zioła i przyprawy. Takie zdrowe zamienniki soli kuchennej można używać do woli, a zdrowie tylko na tym skorzysta.
Oto prosty przepis na mix ziół, który możesz stosować zarówno do doprawiania gotowanych potraw np.: kaszy, ziemniaków, zup, sosów czy do ugotowanej kaszy, warzyw a także do dań jedzonych na surowo np. sałatek.
Wystarczy zmieszać:
- oregano,
- majeranek,
- tymianek,
- suszony koperek,
wszystkiego po 1 łyżeczce oraz po ¼ łyżeczki:
- suszony czosnek (czosnek w proszku),
- wędzoną paprykę,
- szałwię,
- możesz również dodać po szczypcie: imbir i kurkumę.
Najfajniejsze jest to, że możesz dostosować słoną mieszankę do swoich preferencji smakowych zamieniając składniki lub dodając kolejne (np. drożdże nieaktywne, curry, estragon, lubczyk, pietruszkę suszoną czy bazylię).
Dzięki temu, tak przygotowany zamiennik soli może mieć wiele smaków, a jednocześnie jest mieszanką “superfood”, ponieważ zawiera mnóstwo fenomenalnych dla zdrowia związków. Zawarte w nim zioła mają między innymi działanie antyzapalne, poprawiające krążenie krwi i procesy trawienne.
Uwaga na gotowe zamienniki!
Kupując mieszanki przypraw (na przykład takie jak: „Sól ziołowa”, „Przyprawa do …”) zawsze sprawdzaj skład, część mieszanek mających zastąpić sól ma w składzie… sól. W takiej postaci niemożliwe jest kontrolowanie ile tak naprawdę soli zostało użyte, a przy zawartości soli w takich mieszankach sięgającej 85%, nadal wsypuje się jej sporo.
Miso jednym z najzdrowszych zamienników soli
Miso – gęsta pasta z fermentowanej soi to nie tylko zdrowszy zamiennik soli kuchennej, ale dzięki głębokiemu smakowi zastąpisz nią również sos sojowy czy kostki rosołowe.
Dostępne są różne warianty miso, a znajdziesz ją w sklepach ze zdrową żywnością.
Badania wykazały, że pomimo tego że miso zawiera sól, nie powoduje nadciśnienia tętniczego i chorób naczyniowo-sercowych!
Miso warto dodawać do już gotowej potrawy, tuż przed podaniem. W ten sposób skorzystasz również z walorów prozdrowotnych miso, wynikających z fermentacji.
Jaką sól wybrać
Jeżeli użycie soli jest konieczne, wybierz sól bez dodatku substancji przeciwzbrylającej (zazwyczaj E536). Rekomendowana przez nas sól himalajska – jest bogata w pierwiastki takie jak żelazo i cynk, natomiast nie zawiera zanieczyszczeń i metali ciężkich. Ma też niższą zawartość sodu niż tradycyjna sól kuchenna.
Konsekwentne, ale stopniowe ograniczenie soli sprawi, że łatwiej przyzwyczaisz kubki smakowe do “nowego” lepszego, zdrowszego i naturalnego smaku.
Które z zamienników próbowaliście? Może macie jakieś własne ulubione mieszanki i sprawdzone metody na eliminację soli?