+48 786 861 083

Nasza historia

Made with 💚 for Great People

Restauracja Krosno Wegańskie powstała z pasji do odkrywania zdrowego trybu życia. Jako farmaceuta z kilkuletnim stażem, a następnie mama alergików, w tym astmatyka z szeroką nietolerancją pokarmową, skazą białkową postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Lata edukacji, mnóstwo ciekawych książek, a także analiza badań naukowych na tema mikro i makroelementów sprawiły, że mogliśmy całkowicie odstawić leki, cieszyć się zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

Dzisiaj, poprzez posiłki serwowane w restauracji, mogę dzielić się zdrowiem z wieloma wspaniałymi ludźmi, co sprawia ogromną satysfakcję i motywuje do dalszego rozwoju. Dziękuję, że jesteście z nami!

wyzwania

Alergicy i osoby będące na specjalnych dietach

Alergie, nietolerancje pokarmowe i choroby wymagające specjalnych diet często stają się nie lada wyzwaniem, niezależnie czy patrzymy z perspektywy rodzica czy dziecka. Problemy pojawiają się kiedy chcemy zapisać dziecko na obiady w przedszkolu, spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi w restauracji.

Zależało mi na tym, żeby nie eliminować smacznych przekąsek czy deserów, ale zastępować je lepszymi alternatywami i dzięki czemu łatwiej adaptować alternatywne składniki w codziennej diecie.

czytamy etykiety

Weryfikujmy co jemy

Początki mogą być trudne, a świadome zakupy potrafią trwać godzinami, szczególnie że szczegóły opisane małą czcionką na etykiecie mają nieraz kolosalne znaczenie.

Często, barierą jest zrozumienie niewiele mówiących kodów składników E-XYZ. Następnie poznanie właściwości i działania używanych substytutów cukrów (od tych najgorszych jak syrop glukozowo-fruktozowy, który powinniśmy omijać szerokim łukiem, do tych trochę lepszych jak cukier trzcinowy, a skończywszy na stewii, erytrytolu czy naturalnej paście z miąższu kokosa).

Kluczowa jest również lista przypraw, konserwantów, skrobi, modyfikowanych dodatków, a nawet składników, które są powszechnie uważane jako trujące (tak, są tanie i w małych dawkach dozwolone).

dieta wegańska

Różne obiady dla każdego

W moim przypadku, kilka lat temu przygotowanie obiadu dla całej rodziny było skomplikowanym procesem. Zaczynało się od planowania listy zakupów, następnie odwiedzania minimum kilku sklepów, a skończywszy na przyrządzeniu różnych posiłków uwzględniających alergie i preferencje smakowe.

Na szczęście szybko doszliśmy do wniosku, że łatwiej i zdrowiej będzie przejść na pełnowartościową i zbilansowaną dietę wegańską, z której wyeliminujemy niezdrowe, kontrowersyjne składniki i alergeny.

wyleczenie astmy i alergii

Więcej energii i lepsze samopoczucie

Zaledwie po kilkunastu dniach po przejściu na weganizm zauważyłam pozytywne zmiany nie tylko u dzieciaków. Więcej energii, lepsze wskaźniki, a nawet wyleczenie niektórych schorzeń, docelowo również wieloletniej astmy.

Uświadomiło mnie to w przekonaniu, że jest to właściwy kierunek. Kuchnia wegańska, przy zachowaniu odpowiedniego bilansu przyniosła kapitalne efekty i potrafiła sprawić, że mogliśmy odstawić leki stosowane przez ostatnie lata.

edukacja

Zdobywanie wiedzy i ciągły rozwój

Czytanie książek i studiowanie najnowszych badań naukowych stało się moją pasją. Poświęciłam tysiące godzin na edukację związaną z mikro i makroelementami, wpływem na funkcjonowanie naszych organizmów.

Wiem jak dużo jeszcze przede mną do odkrycia, dlatego staram się przeznaczyć codziennie kilka godzin na rozwój i dalszą edukację w zakresie funkcjonowania naszych organizmów.

Poprzez Restaurację Krosno Wegańskie pragniemy realizować naszą misję, dzielić się tym co uważamy za najlepsze i najzdrowsze dla nas wszystkich.
Justyna Czajkowska