Restauracja Krosno Wegańskie powstała z pasji do odkrywania zdrowego trybu życia. Jako farmaceuta z kilkuletnim stażem, a następnie mama alergików, w tym astmatyka z szeroką nietolerancją pokarmową, skazą białkową postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Lata edukacji, mnóstwo ciekawych książek, a także analiza badań naukowych na tema mikro i makroelementów sprawiły, że mogliśmy całkowicie odstawić leki, cieszyć się zdrowiem i świetnym samopoczuciem.
Dzisiaj, poprzez posiłki serwowane w restauracji, mogę dzielić się zdrowiem z wieloma wspaniałymi ludźmi, co sprawia ogromną satysfakcję i motywuje do dalszego rozwoju. Dziękuję, że jesteście z nami!
Alergie, nietolerancje pokarmowe i choroby wymagające specjalnych diet często stają się nie lada wyzwaniem, niezależnie czy patrzymy z perspektywy rodzica czy dziecka. Problemy pojawiają się kiedy chcemy zapisać dziecko na obiady w przedszkolu, spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi w restauracji.
Zależało mi na tym, żeby nie eliminować smacznych przekąsek czy deserów, ale zastępować je lepszymi alternatywami i dzięki czemu łatwiej adaptować alternatywne składniki w codziennej diecie.
Początki mogą być trudne, a świadome zakupy potrafią trwać godzinami, szczególnie że szczegóły opisane małą czcionką na etykiecie mają nieraz kolosalne znaczenie.
Często, barierą jest zrozumienie niewiele mówiących kodów składników E-XYZ. Następnie poznanie właściwości i działania używanych substytutów cukrów (od tych najgorszych jak syrop glukozowo-fruktozowy, który powinniśmy omijać szerokim łukiem, do tych trochę lepszych jak cukier trzcinowy, a skończywszy na stewii, erytrytolu czy naturalnej paście z miąższu kokosa).
Kluczowa jest również lista przypraw, konserwantów, skrobi, modyfikowanych dodatków, a nawet składników, które są powszechnie uważane jako trujące (tak, są tanie i w małych dawkach dozwolone).
W moim przypadku, kilka lat temu przygotowanie obiadu dla całej rodziny było skomplikowanym procesem. Zaczynało się od planowania listy zakupów, następnie odwiedzania minimum kilku sklepów, a skończywszy na przyrządzeniu różnych posiłków uwzględniających alergie i preferencje smakowe.
Na szczęście szybko doszliśmy do wniosku, że łatwiej i zdrowiej będzie przejść na pełnowartościową i zbilansowaną dietę wegańską, z której wyeliminujemy niezdrowe, kontrowersyjne składniki i alergeny.
Zaledwie po kilkunastu dniach po przejściu na weganizm zauważyłam pozytywne zmiany nie tylko u dzieciaków. Więcej energii, lepsze wskaźniki, a nawet wyleczenie niektórych schorzeń, docelowo również wieloletniej astmy.
Uświadomiło mnie to w przekonaniu, że jest to właściwy kierunek. Kuchnia wegańska, przy zachowaniu odpowiedniego bilansu przyniosła kapitalne efekty i potrafiła sprawić, że mogliśmy odstawić leki stosowane przez ostatnie lata.
Czytanie książek i studiowanie najnowszych badań naukowych stało się moją pasją. Poświęciłam tysiące godzin na edukację związaną z mikro i makroelementami, wpływem na funkcjonowanie naszych organizmów.
Wiem jak dużo jeszcze przede mną do odkrycia, dlatego staram się przeznaczyć codziennie kilka godzin na rozwój i dalszą edukację w zakresie funkcjonowania naszych organizmów.