+48 786 861 083

Nasze Artykuły

Spirulina - przepisy ze spiruliną
8 lutego 2022
Warning: Undefined variable $txt in /home/users/weganskie/public_html/new.weganskie.pl/wp-content/themes/weganskiebyks/index.php on line 154
1 minuta czytania
Zdrowie i uroda
Spirulina – właściwości zdrowotne, dawkowanie i przykładowe przepisy

Spirulina to jeden z najpopularniejszych superfoods na całym świecie. Intensywnie zielona, pełna antyoksydantów i wyróżniająca się wysoką gęstością odżywczą (bardzo duża zawartość witamin, minerałów i innych mikroelementów w odniesieniu do kaloryczności). Bez wątpienia zasługuje na to miano. Co to jest spirulina platensis Spirulina to odmiana alg zielonych – cyjanobakterii o spiralnym kształcie (Arthrospira platensis oraz Arthrospira […]

Czytaj więcej
Justyna Czajkowska
22 grudnia 2021 7 minut czytania Zdrowie i uroda
Dieta bezglutenowa i niskoglutenowa

Rynek produktów bezglutenowych rośnie w ekspresowym tempie. Jedną z przyczyn jest rosnąca podatność na alergie, nietolerancje i celiakie, ale także coraz większa świadomość konsumentów odnośnie pszenicy, jej jakości i wpływu glutenu na zdrowie. Do stosowania diety bezglutenowej zmuszone są osoby, których dotyczy ten pierwszy z nich – alergia na pszenicę, nieceliakalna nietolerancja glutenu lub celiakia, […]

Czytaj więcej
Justyna Czajkowska
Szkodliwość cukru
21 września 2021 8 minut czytania Zdrowie i uroda
Szkodliwość cukru i ile to już nadmiar

Miło nam ogłosić, że restauracja Krosno Wegańskie otrzymała certyfikat „Szczęśliwi bez cukru”. Certyfikat ten otrzymują tylko lokale nie stosujące tradycyjnego cukru. Jak podaje Fundacja roczne spożycie cukru wzrosło z 5kg na osobę do 40kg! Jak to możliwe skoro wielu z nas „nie słodzi dużo”, „prawie nie używa cukru”, „tylko łyżeczke cukru do kawy” itd.? Jak […]

Czytaj więcej
Justyna Czajkowska
28 lipca 2021 10 minut czytania Zdrowie i uroda
Soja – czy bać się jej wpływu na estrogen i testosteron

W ostatnich latach popularność soi rośnie bardzo wyraźnie, co można zaobserwować na półkach w marketach. Coraz łatwiej dostać tofu, tempeh, jogurty sojowe, miso czy natto podczas gdy jeszcze kilka lat temu dostępne były jedynie kotlety sojowe i mleko. Wciąż jednak nie brak kontrowersji wokół tematu soi, a to za sprawą utartych przekonań o potencjalnie szkodliwym […]

Czytaj więcej
Justyna Czajkowska