„Milked” to pełnometrażowy dokument mieszkańców Nowej Zelandii – Chris Huriwai’a i Amy Taylor. Naprawdę dobry film, choć tematyka dość ciężka. Myślę, że każdy powinien go zobaczyć, aby podejmować decyzje o zakupie produktów świadomie. Sekrety, które ujawnia dokument to: – wpływ przemysłu mleczarskiego na środowisko, – proces produkcji nabiału, – działania lobby, – i wpływ nabiału […]
Jak z każdym nowym produktem, wokół roślinnych zamienników mięsa pojawiło się sporo kontrowersji i pytań. Czy są zdrowsze niż dobrze znane mięso? Czy nie za bardzo przetworzone? Czy jedzenie tego typu produktów to tylko moda, która de facto nam zaszkodzi? Wystarczy zamienić kotlet na roślinny i magicznie cheeseburger stanie się superfood’em? Konsumpcja mięsa, zwłaszcza tzw. […]
65-letnia Frances Greger, aby walczyć z chorobą serca przeszła kilka operacji tzw. bypass, aż ilość blizn i jej coraz gorszy stan zdrowotny nie pozwalały na ani jedną więcej. Przykuta do wózka (chodzenie sprawiało jej zbyt ogromny ból serca i nogi) została odesłana do domu z wiadomością, że nic więcej nie da się dla niej zrobić. […]
Spirulina to jeden z najpopularniejszych superfoods na całym świecie. Intensywnie zielona, pełna antyoksydantów i wyróżniająca się wysoką gęstością odżywczą (bardzo duża zawartość witamin, minerałów i innych mikroelementów w odniesieniu do kaloryczności). Bez wątpienia zasługuje na to miano. Co to jest spirulina platensis Spirulina to odmiana alg zielonych – cyjanobakterii o spiralnym kształcie (Arthrospira platensis oraz Arthrospira […]
Rynek produktów bezglutenowych rośnie w ekspresowym tempie. Jedną z przyczyn jest rosnąca podatność na alergie, nietolerancje i celiakie, ale także coraz większa świadomość konsumentów odnośnie pszenicy, jej jakości i wpływu glutenu na zdrowie. Do stosowania diety bezglutenowej zmuszone są osoby, których dotyczy ten pierwszy z nich – alergia na pszenicę, nieceliakalna nietolerancja glutenu lub celiakia, […]